vissza nem térítendő állami támogatások lakásfelújítás 2022

2017. szeptember 16. 19:31 - szlenges

Pályázatok 2022 - Lakásfelújítási támogatás magánszemélyeknek

Otthon Melege Program

 

Pályázatkereső magánszemélyeknek

 

Napelem pályázat

 

Pályázat ablakcserére felújításra

Pályázatok 2022

 

Már a jövő év (2022) elejétől nagy számban jelennek meg uniós pályázati kiírások, miután a magyar operatív programok többsége várhatóan még ebben az évben megkapja a szakmai jóváhagyást az Európai Bizottságtól (EB) – mondta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Csepreghy Nándor felidézte: a brüsszeli észrevételek után a tíz operatív program közül nyolcat november 17-én benyújtott a kormány az Európai Bizottságnak. Ezek közül az elsőt, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programot (RSZTOP) már elfogadták, és a testület jelzése alapján várhatóan a benyújtott programok többsége még az idén szakmai jóváhagyást kap.

“Olyan pályázók nyerhetnek támogatást, amelyek az ipari termelés növelésével, exportképest termékek piacra juttatásával, illetve új munkahelyek létrehozásával hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez.”

A 2014-2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő partnerségi megállapodás dokumentumait szeptember 11-én írta alá az Európai Bizottság Magyarországgal; az operatív programok a részleteket, az egyes területek támogatási céljait, prioritásait, forrásait vázolják fel.

A helyettes államtitkár elmondta: a jövő év elején két operatív programot kell még benyújtani. A Vidékfejlesztési Program (VP) esetében szinte minden tagállam január-februárban teszi meg ezt a kötelezettségét, a halgazdálkodási program esetében pedig még hiányzik az az európai uniós jogszabálycsomag, ami lehetővé tenné a beadást.

A vállalkozói szektornak elsődleges a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), ennek szakmai elfogadása a bizottság jelzése szerint megtörténhet az idén – közölte.

Az első kilenc pályázatot az operatív programok jóváhagyása előtt, a magyar költségvetés kockázatára kiírták.

Már ezeknél a kiírásoknál is megjelent az a fontos szempont, hogy olyan pályázók nyerhetnek támogatást, amelyek az ipari termelés növelésével, exportképest termékek piacra juttatásával, illetve új munkahelyek létrehozásával hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozta Csepreghy Nándor, hozzátéve, hogy a már kiírtak közül várhatóan több pályázat eredményhirdetése is megtörténik január közepéig.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az operatív programok véglegesítése után, 2015 elejétől több százmilliárd forint értékben írnak ki pályázatokat az illetékes minisztériumok. Ennek menetrendje hamarosan, a teljes 2015-ös évre megismerhető lesz. A kormány nyilvánosságra hozza, hogy mely konstrukciók esetében mikor hirdet pályázatokat, milyen felhívásokat hirdet meg, így kalkulálható lesz az indulni szándékozóknak, hogy az év melyik részében milyen támogatási lehetőség nyílik meg – hívta fel a figyelmet Csepreghy Nándor.

A helyettes államtitkár elmondta: várhatóan az elsők között írják majd ki a kis- és középvállalkozások (kkv) technológiai fejlesztéseihez, illetve beruházásaihoz kapcsolódó pályázatokat, az energetikai pályázatokat, amelyek a megújuló energiaforrások térnyerését támogatják, az infokommunikációs pályázatokat, valamint a kutatás-fejlesztési és az innovációs pályázatokat.

Csepreghy Nándor utalt arra is, hogy az előző, 2007-2013-as uniós költségvetési időszakhoz képest az új hétéves ciklusban kevesebb pályázat jelenik majd meg, de a kormány szándéka szerint ezek komplexebbek lesznek a korábbiaknál, egy kiírás keretében lehet majd az összefüggő, egymást erősítő projektekre pályázni.

Sokak által kedvelt az állami támogatás lakásvásárlásra, lakásfelújításra 2015-2016 évben is. A lakásárakat, illetve az lakásépítések bekerülési értékét tekintve szükség is van az állam segítségére, még annak ellenére is, hogy jelenleg még mindig alacsonyabbak a lakásárak, mint a válság kirobbanása előtt. A másik nagy hátráltatója a lakáspiac fellendülésének, az alacsony jövedelmek, Nincs olyan olcsó lakás, amelyet a magyarok többsége hitel, és állami segítség nélkül meg tudna vásárolni, vagy fel tudna építeni. Az államnak nem csak azért fontos a lakáspiac fellendülésének támogatása, hogy az embereket támogassa a lakáshoz jutásban, hanem azért is, mert a növekvő piac munkahelyeket teremt, növeli a GDP-t, illetve az adó- és járulék bevételeket. Az állami támogatás lakásvásárlásra, lakásfelújításra 2015-2016 évben, a következő feltételek mellett vehető igénybe.

Először beszéljünk a kamattámogatott lakáskölcsönökről. Ezek egyike az otthonteremtési kamattámogatás, mely felhasználható új- és használt lakás vásárlására is. Új lakás vásárlása esetén a kamattámogatás mértéke, a hiteltörlesztés első öt évében, 2 gyermekig, az aktuális állampapírhozam 60 %-a, 3 vagy több gyermek nevelése esetén pedig annak 70 %-a. Használt lakás vásárlása esetén a gyermekek számától függetlenül, az állampapírhozam 50 %-a. Fontos tudni, hogy új lakás vásárlása esetén 30 millió Ft, használt lakás vásárlása esetén 20 millió Ft az, az értékhatár, ameddig a támogatás igénybe vehető. Az igényelhető kamattámogatásos hitel összege új lakás vásárlása esetén 15 millió Ft, használt lakás vásárlása esetén pedig 10 millió Ft lehet.

A másik kamattámogatásos kölcsön típus, a fiatal házasok, és többgyermekes családok kamattámogatásos kölcsöne. Itt alapfeltétel, hogy aki egy gyermeket nevel, az a személy 35 éves koráig, aki pedig legalább 2 gyermeket nevel, az a személy 45 éves koráig igényelheti ezt a támogatott hitelt. Új lakás vásárlásához lehet igényelni. A megvásárolni kívánt lakás értékhatára Budapesten, és a megyei jogú városokban 25 millió Ft, míg egyéb településeken 20 millió Ft. A kamattámogatásos hitel összege az első esetben nem lehet magasabb, mint 12,5 millió Ft, illetve második esetben 10 millió Ft. A kamattámogatás itt a futamidő első 20 évére szól. A kamattámogatás az igénylő 45. életévének betöltéséig használható fel. A mértéke 2 gyermek esetén a mindenkori állampapírhozam 52 %-a, 3 gyermek esetén az 55 %-a, 4 gyermek nevelése esetén az 59 %-a, öt gyermek nevelése esetén a 64 %-a, és végül 6 vagy több gyermek nevelése esetén a 70 %-a. Amennyiben az igénylő 1 gyermeket nevel, akkor a 35. életévének a betöltéséig az állampapírhozam 50 %-a, a kamattámogatás mértéke.

Következő vissza nem térítendő támogatás, az akadálymentesítési támogatás. Új lakás vásárlása esetén lehet igényelni, ha az igénylő, vagy valamelyik közeli hozzátartozója mozgássérült. Az igénybe vehető támogatás személyenként 250.000 Ft lehet.

A következő támogatás típus az állami kezességvállalás, amelyet 35 év alatti párok vehetnek igénybe, abban az esetben, ha rendelkeznek legalább 30 % önerővel. Ebben az esetben az állam a hitel azon részére vállal kezességet, amelyre nem nyújt fedezetet a megvásárolt lakás hitelfedezeti értéke. A megvásárolt lakás vételára nem haladhatja meg Budapesten, és a megyei jogú városokban, új lakás vásárlása esetén a 15 milli Ft-ot, használt lakás vásárlása esetén pedig a 12 millió Ft-ot. Egyéb településeken ugyanezek az összegek 12 és 8 millió Ft-ot. Ennél a támogatásnál számítsunk rá, hogy van egy 2 %-os kezességvállalási díj.

Utoljára meg kell még említeni a lakástakarékpénztári megtakarításokat. Erről annyit kell tudnunk, hogy az állam, a mi éves megtakarításaink 30 %-ának megfelelő támogatást ad, amelynek a maximális összege nem lehet több, mint 72.000 Ft.

A lakásfelújításokkal kapcsolatban azt kell tudnunk, hogy azokat az állam, különféle pályázatokkal támogatja. Ilyen például a fűtéskorszerűsítési pályázat, a nyílászáró csere pályázat, vagy a nagy háztartási gépek cseréje pályázat. Érdemes egy-egy felújítás, korszerűsítés előtt megnézni, hogy milyen aktuális pályázatokon lehet részt venni.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://palyaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2012869898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Libor Anikó 2018.10.26. 10:52:25

Tisztelt Hirdető!

Lakásfelújításra szeretnék tájékoztatást kéni az 1972-ben épült ház teljes felújítására, gáz bekötésére ajtó, abblak csere stb. Ezt a házat most vásároltam. A választ előre is köszönöm. (anikolibor17@gmail.com)

Tisztelettel: Libor Anikó

Jenő Raffael 2019.01.28. 21:22:26

Tisztelt hirdető! Lakás felújításra szeretnék tájékoztatást kérni! Előre is köszönöm szépen!

Homolya péter 2019.04.21. 14:50:36

Jonapot kivánok érdeklödnék hogy van e vissza nem téritendő támogatás van e lakás felujitásra ? Tájékoztatást csak email cimemre várom pepeh910@gmail.com várom mihamarabbi válaszát v válaszukat elöre is kösszönöm további szép napot
vissza nem térítendő állami támogatások lakásfelújítás 2022
süti beállítások módosítása